De terugkeer van de ‘Dudzeele’ meelzak.


De toeval van een speld in een hooiberg.


Op 7 november kregen wij via onze website van NSB deze verrassende mail van Annelien Van Kempen uit Nederland:


‘Beste,
Ik heb uw mailadres gevonden op uw website. Ik wil u graag informeren over het volgende.
Vorige week was ik op vakantie in Blankenberge en heb bezoek gebracht aan Dudzele, de kerk en de kapel van het Heilig Hart.
Met groot respect heb ik gezien dat de gemeenschap van Dudzele voorbereidingen maakte voor de Herdenking wapenstilstand, te houden op 6 november.
Mijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van de versierde bloemzakken in WO I. Ik ben zelfstandig onderzoeker en publiceerde artikelen over de bloemzakken. Vele blogs over de geschiedenis van de WO I bloemzakken kunt u vinden op mijn website:
https://meelzak.annelienvankempen.nl/blog/


Door mijn onderzoek ben ik in contact gekomen met de heer Paul Brouha uit Sutton, Vermont, VS. Hij bewaart een geborduurde bloemzak Dudzeele/Belgian Relief Flour van 1915. Het is een erfstuk, meneer Brouha kwam in bezit van de bloemzak door zijn grootouders Millard en Mary Shaler. De heer Shaler is werkzaam geweest bij de Commission for Relief in Belgium in Londen.
De heer Brouha overweegt zijn bloemzak te schenken aan de gemeenschap van Dudzele tbv de herdenking van WO-I. Hij schreef mij: “I want the item to be properly curated, displayed, and appreciated by descendants of the people who made them during World War 1.” (“Ik wil dat de bloemzak op de juiste manier zal worden bewaard, tentoongesteld en dat deze gewaardeerd kan worden door afstammelingen van de mensen die het tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben gemaakt.”)
Bent u bekend met de geschiedenis van de Voedselkomiteit in Dudzele en wie de bloemzak zal kunnen hebben geborduurd met het wapenschild van Dudzele en de fraaie tekst?
De heer Brouha zoekt om in contact te komen met de juiste partij of persoon om te overleggen. Hij vroeg daarbij mijn hulp. Wij lezen op internet over het bestaan in Dudzele van meerdere verenigingen: de N.S.B. Dudzele, de Heemkring Dudzele. Wie is de persoon, bevlogen met de lokale geschiedenis, die ons kan helpen om dit waardevolle stuk in Dudzele te krijgen? Kunt u ons informatie geven?
Beste groeten, mede namens Paul Brouha,
Annelien van Kempen’


Tot zover dit schrijven


Terug naar de oorlogsgeschiedenis:


Tijdens WO 1 was er in België een enorm tekort aan voedsel.
In 1914 doneerden de inwoners van Lexington en North Platte, Nebraska, VS, bloem, verpakt in katoenen zakken voor het Belgian Relief werk. De zakken meel staken begin 1915 de oceaan over, onder meer naar Dudzele, West-Vlaanderen, België. Eenmaal geleegd bij de plaatselijke bakker kwam een van de zakken in handen van een vlijtige handwerkster, die op verzoek van het Voedingskomiteit van Dudzele de zak transformeerde tot kussenhoes, versierd met een bedank-tekst en patriottische motieven.

Na onderhandelingen met plaatselijke Heemkring Dudzele is beslist deze zak te laten schenken aan het plaatselijk museum daar die mensen de meeste kennis en middelen hebben inzake het bewaren van dit prachtig object. Derhalve zal NSB dit prachtig stukje erfgoed volgens afspraak steeds kunnen lenen als didactisch materiaal tijdens bezoek aan plaatselijke scholen en tijdens speciale evenementen van NSB Dudzele.


Wij zijn uiteraard de heer Paul Brouha uit de USA en mevrouw Annelien Van Kempen uit Nederland heel erkentelijk voor deze verwezenlijking.
Op de foto’s de officiële overhandiging van de geborduurde bloemzak in het Stadhuis in Brugge en ook van een stukje prachtig oorlogskant, geschonken aan het kantmuseum van Hooglede.

Meer informatie over de meelzak kunt u vinden op de blog van Mevrouw Annelien van Kempen