Daguitstap NSB Dudzele 21 april 2023

Onze 18de dagtrip stond dit jaar in het teken van ‘de Slag om de Schelde’.

Iedereen was vroeg op post zodat onze bus tijdig kon vertrekken richting Adegem. Vroeg in de morgen was daar al een bezoekje gepland op de Canadese militaire begraafplaats.
Het was ook een ideale gelegenheid om één van de 838 Canadese soldaten een groet te brengen die het slachtoffer werd van de hevige moddergevechten die plaatsvonden bij het bevrijden van de Schelde oevers.
De jonge soldaat Jack Boatfield, amper 25 jaar, liet het leven bij een oefening achter de linies. Aangezien NSB Dudzele zijn graf heeft geadopteerd, werd daar na een korte toespraak een bloemetje neergelegd gevolgd door de gebruikelijke hymnen. Dit alles als eerbetoon aan allen die sneuvelden in de moddergevechten in de Polders.


Toen alle ochtendmist van de begraafplaats was opgetrokken ging de rit naar Maldegem waar we werden verwacht bij ‘Buffet Odette’ voor koffie met lekkere koffiekoeken. Na onze vroege uitstap konden we dit eigenlijk wel smaken.
Uitgewuifd door de vriendelijke moeder van de uitbaatster werd onze reis vervolgd richting Nederland.

Het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp werd onze blikvanger van de reis. Een gigantische expositieruimte van 4500 m2 gegroeid uit de particuliere collectie van Kees Traas wiens vader zich tijdens de bevrijding als 18-jarige vrijwilliger had aangesloten bij het Canadese leger. Het bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee in de bewogen jaren van de provincie Zeeland gedurende de Tweede wereldoorlog. Rode draad is ‘de Slag om de Schelde’, een hevige strijd tussen de geallieerden en de Duitse troepen om de heerschappij over de Westerschelde. Een museum waar velen nog wel eens willen teruggaan.


Voor onze gebruikelijke receptie, met het al even vermaarde NSB-aperitief, werd gekozen voor het pleintje naast de kerk in ‘s Heerenshoek. Even dachten we ingesloten te worden door de voorbereiding van een internationale wielerwedstrijd voor dames (Omloop van Borsele), maar na het inwinnen van de nodige informatie konden we na een korte wandeling aanschuiven bij de Geveltjes voor het middageten.


In een uitzonderlijk kader werd ons na een champignonsoepje, varkenshaasje met pepersaus, seizoen groentjes en krielaardappeltjes geserveerd. Een chocolademousse met slagroom zorgde voor de spreekwoordelijke kers op de taart.


Hierna werd het tijd om opnieuw de grens over te steken richting Stekene. Op het programma een bezoek aan het Europees vermaarde Verbeke Foundation. Een museum voor hedendaagse kunst. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar voor elk van de tentoongestelde stukken hadden de gidsen wel een plausibele uitleg. Sommigen vonden het maar niks en hadden al vlug de supergezellige cafetaria ontdekt, anderen vonden het dan weer uitdagend. Ikzelf begon op den duur zelf te filosoferen en ludieke namen te zoeken voor de tentoongestelde stukken.


De dag werd afgesloten in ‘Café de Oude Route’ rechtover de kerk van Stekene. Met het mooie weer moest de waard alles in het werk stellen om iedereen nog een plaatsje te geven. Een stutte met beleg moest de laatste gaatjes opvullen wat kon overgoten worden met een plaatselijk biertje.


Een vriendelijke buschauffeur bracht ons in de vroege avonduurtjes veilig terug naar Dudzele.


Thierry Fevery


Foto’s: Jo Van Ongevalle, Martin Van Acker, Sylvia Van Acker

Bezoek aan de Canadese militaire begraafplaats in Adegem

Een lekker ontbijt bij Buffet Odette te Maldegem

Een bezoek aan het bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp

Het NSB aperitief aan de kerk in ’s Heerenshoek

Een lekker middagmaal bij de Geveltjes

Een bezoek aan de Verbeke Foundation te Stekene

Afsluiten bij café de Oude Route te Stekene